W publicznym przedszkolu Tęczowe Kredki w Plewiskach jadłospis i serwowane posiłki przygotowywane są przez wyspecjalizowany catering dziecięcy MBDJ Sp. z o.o. z Poznania, który dba o to, aby potrawy serwowane dzieciom posiadały wszystkie składniki konieczne do ich zdrowego rozwoju oraz były komponowane w oparciu o wytyczne Ministra Zdrowia w sprawie żywienia dzieci oraz najnowsze wyniki badań dotyczące wpływu różnych produktów na zdrowie. Firma cateringowa obsługująca nasze przedszkole współpracuje z wykwalifikowanym dietetykiem panią Moniką Zarembą-Dragan (diet4kids.pl). W naszym przedszkolu uwzględniamy potrzeby żywieniowe dzieci alergicznych i indywidualne diety, dostosowane do potrzeb naszych wychowanków.

Posiłki Dietetyczne

Firma cateringowa MBDJ Sp. z o.o. realizuje następujące diety:

  • bezmleczna
  • bezglutenowa
  • wegetariańska (dokładniej laktoowowegetariańskiej)
  • wegańska

Dieta bezmleczna stosuje zamienniki dla mleka krowiego czyli napoje sojowe, owsiane, orkiszowe, kokosowe itp. a także jogurty czy śmietany z tych napojów.

Dieta bezglutenowa wykorzystuje zboża naturalnie bezglutenowe jak ryż, kukurydza, gryka, proso oraz kasza, makarony, płatki, pieczywo, mąki pochodzące z tych zbóż tzn. (mąki: gryczana, jaglana, kukurydziana, ziemniaczana etc., kasza: gryczana, kukurydziana, jaglana etc, makarony: ryżowy, kukurydziany itp.) i inne.

Dodatkowo stosowana jest eliminacja produktów, które w składzie zawierają alergizujące substancje.

W przypadku diety wegetariańskiej (laktoowowegetariańskiej) w celu prawidłowego zbilansowania posiłków i jadłospisu stosowane są zamienniki mięsa jak nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soczewica, ciecierzyca, tofu, tempeh itp.) oraz jajka. Dieta ta obejmuje także obecność produktów mlecznych.

Jeśli mówimy o diecie z dodatkowym wykluczeniem produktów mlecznych i jajek (weganizm) wówczas stosowane są zamienniki mleka j/w oraz zamienniki mięsa i jajek z produktów strączkowych.

W przedszkolu Tęczowe Kredki nie zmuszamy naszych przedszkolaków do jedzenia. Staramy się, przede wszystkim, umiejętnie je do tego zachęcać i pomagać w samodzielnym ich spożywaniu. Wiemy jak ważna, od najmłodszego wieku, jest to umiejętność, dlatego w naszej placówce środa jest dniem, kiedy „króluje” tzw. szwedzki stół. Wprowadzamy, w ten sposób, dzieci w świat kultury związanej ze spożywaniem posiłków i ich samodzielnym przygotowywaniem. Zawsze zachęcamy naszych wychowanków do zjedzenia całego posiłku, jednak to dziecko decyduje co i ile zje. Dzięki takiemu podejściu uczy się słuchać swoich potrzeb i być odpowiedzialne za siebie. Nasze przedszkolaki same jedzą, uczą się posługiwania sztućcami oraz pomagają sprzątać po posiłkach. W ten sposób uczą się samodzielności i kultury jedzenia. W przedszkolu staramy się przekazywać dzieciom wiedzę o dobrych i zdrowych nawykach żywieniowych. Rozmawiamy o zasadach odżywiania, przeprowadzamy zajęcia kulinarne, na których eksperymentujemy ze smakiem i zapachem. Przykładamy bardzo dużą wagę do tego, aby podczas posiłków tworzyć przyjazną atmosferę i aby były one spokojnym czasem.

X